Kira Bang-Olsson | Portfolio

Dansk illustrator og kunstner

Om mine kreative udfoldelser

Jeg elsker at afprøve forskellige teknikker og medier til mindre, kreative projekter. Jeg kan få en idé, og en pludselig (ustyrlig) trang til at afprøve selvtørrende ler eller få en idé til en gave, og så er der ikke lang vej fra idé til handling.

Da jeg også har fotograferet i mange år, nyder jeg at fotografere det, jeg skaber, iscenesætte det og præsentere det godt. Jeg elsker at lege med det fotografiske udtryk og finder ro i billedbehandlingsprocessen.

Makrofotografi, hvor beskueren kommer så tæt på motivet at det mister sin form, og pludselig bliver til et abstrakt landskab, vil altid have en speciel plads i mit hjerte – denne genre var den første, jeg rigtigt fordybede mig i og fandt en ny og personlig udtryksform.

Makrofotografi af Kira Bang-Olsson

Mit tegnede univers

Idéerne bag mine illustrationer og skitser kan komme fra mange forskellige steder. Det kan være et træ, jeg ser på en gåtur, det kan være et still fra en film, en historie eller en bog eller det kan f.eks. være at jeg har lyst til at tegne et hus og udvikler på den idé.

Historiefortælling er en stor del af mit udtryk. At kunne fortælle en historie, åbne for fantasiens sluser, med en illustration, der får beskueren til at forestille sig, hvad der foregår udenfor tegningens grænser; dét er noget jeg elsker. Hvem er på den anden side af døren? Hvad sker der, hvis han fortsætter ud i skoven? Hvad foregår der i huset?
Hvis beskueren føler sig inviteret ind i billedet og inviteret til at finde detaljer og digte videre, så er jeg en meget lykkelig illustrator.

Af materialer tegner jeg oftest med fineliners, som er penne med blæk og en, for mit vedkommende, tynd spids. Jeg bruger 0.05, 0.1 og 0.2 allermest, nogle gange kombineret med en fyldepen, syntetisk kul, akvarel eller bly. Idéen og processen driver materialerne.

Et større tegnet projekt

I 2017 besluttede jeg mig for at prøve noget nyt. Jeg havde skabt nogle værker, hvor jeg følte de havde en sammenhæng og derfor begyndte jeg at skrive på en fortælling. Fortællingen tager udgangspunkt i en lille pige, som bor i et meget stort hus. Ud af kedsomhed beslutter hun sig for at se, hvad der er på den anden side af husets hoveddør og tager på eventyr i en nærtliggende skov.

Hvert afsnit illustrerede jeg med tegninger, enten analoge eller digitale, i forskellige udtryk – på denne måde kunne jeg både undersøge egne evner og forskellige kunstneriske udtryk.

Fortællingen endte med at blive udsendt, kapitel for kapitel, i et år og indeholder 30 illustrationer. Den tegnede fortælling, Odd friends, kan findes her

Hvor jeg skaber

Desværre er mit kreative space ikke størrelsesmæssigt tilfredsstillende i øjeblikket, jeg har fokus på mindreprojekter. Det er forhåbentlig noget, der ændrer sig om ikke alt for lang tid! Pt. sker mine udfoldelser ved spisebordet, mit lille skrivebord eller med min skitsebog i sofaen. Drømmen er et dedikeret rum med er stort skrivebord, god opbevaring til mine materialer (så jeg altid kan finde dem) og muligheden for at efterlade alt fremme midt i en proces. Alt godt kommer til dem der venter.

Tegner Aarhus, Kira Bang-Olsson